Helen Mowinckel Nilsen, Bergen

lagt inn 14. aug. 2016, 10:57 av Bjørn Enes   [ oppdatert 5. sep. 2016, 23:30 ]
Status: 
  • Videograbbing:  Ferdig 25/8-BE
  • Dokumentasjon:
  • Tekst: Kopiert inn frå Norgesdokumentasjon 21/8-16
  • Sideproduksjon:
  • Publisering:
  • Finansiering: 

Dokumenthistorie

Opptak: 1997-09-30
Intervjuer: Jan Eidi
Fotograf: Jostein Saakvitne
Gruppe: Motstandsfolk
Fylke: Hordaland
Yrke: Forretningsdrivende
Tekstsammendrag: Rolf de Graaf
Helen Mowinckel Nielsen (f.1920 ) fra Bergen. I begynnelsen av krigen dro han til Shetland, fikk militær spesialopplæring i England, kom med i Kompani Linge, samarbeidet med Shetlands-Larsen, drev våpen- sprengstoff- og radiosenderopplæring for Milorg i Bergensområdet og lå i fjellene med motstandsgruppen Bjørn West. Med en utrolig frekkhet reddet han seg ut av flere livstruende situasjoner med tyskerne.

"Vi var tre kamerater som var med under kampene på Voss i 1940. Tilbake i Bergen startet vi vår egen motstandsgruppe og samlet alt vi kom over av våpen. Høsten 1940 fikk jeg kontakt med nestkommanderende Rieber Mohn i Milorg. Jeg fortalte ham at vi var 27 mann som ville delta i motstandskampen. Flere i gruppen vår hadde kommet seg over til England, og i februar 1942 var vi 46 personer som i full storm seilte ut fra Rubbestadneset med kurs for Shetland. Vi ankom Lerwick og ble sendt videre til Patriotic School i London. Her traff jeg min barndomskamerat som fikk meg med i det som senere skulle bli Kompani Linge. Etter militær opplæring ble jeg sendt til Skottland hvor vi gjennomgikk alle tenkelige og utenkelige kurs, før jeg høsten 1943 ble med Vigra, ført av Shetlands-Larsen, over til Austervoll hvor vi losset våpen og ammunisjon. Herfra tok jeg fergen inn til Bergen hvor det var tysk storkontroll ved alle fergeleier. Jeg fikk en uvitende tysk soldat til bære vesken min uåpnet gjennom den tyske kontrollposten. I vesken min lå det pistoler og håndgranater! Samme kveld møtte jeg min kontaktmann som viste seg å være min gamle speiderleder. Så begynte jeg med våpen-instruksjon for Milorg. En kommunistgruppe fikk også opplæring i sprengning. Da et kanadisk fly nødlandet i Os fikk Milorg brakt de seks flygerne i sikkerhet. Vi gjemte flygerne i huset til en tysk offiser som var bortreist! I dette huset lå også 60 karer fra Milorg i dekning. De seks kanadiske flygerne ble hentet av Shetlands-Larsen to døgn senere. Sammen med karer jeg kjente fra Skottland dannet vi Bjørn West og dro opp i fjellene. Her mottok vi flyslipp og drev militær opplæring for Milorg. To uker før freden kom ble to av våre karer skutt av tyske spioner. Tyske tropper rykket innover mot oss, men vi slo dem tilbake."

"Telt og sovepose var særmeldingen vi fikk rett før freden kom, og vi gjorde oss klare til å dra inn til byen. Vi måtte lære eksersersis før vi dro, og 9. mai 1945 var vi 260 mann fra Bjørn West som marsjerte til Katedralskolen i Bergen. Derfra ble vi sendt rundt til diverse oppgaver. Tyskerne hadde stor respekt for oss brunbarkede karer som kom fra fjellene."

Comments