Borghild Dale, Voss

lagt inn 14. aug. 2016, 10:40 av Bjørn Enes   [ oppdatert 11. okt. 2016, 07:43 ]
Status: 
  • Videograbbing:  Ferdig 20/8 Bjørn Enes  
  • Dokumentasjon:
  • Tekst: Koipert Norgesdokumentasjon 21/8-16
  • Sideproduksjon:
  • Publisering:
  • Finansiering: 

Dokumenthistoire

Opptak: 1998-05-28
Intervjuer: Jan Eidi
Fotograf: Oddvar Foss
Gruppe: Motstandsfolk
Fylke: Hordaland
Yrke: Husmor
Manus: Rolf de Graaf
Borghild Dale fra Voss vokste opp sammen med fire søsken og ble konfirmert i 1942. Her forteller hun hvordan barn og unge på Voss opplevde krigsårene, om hva folk hadde å spise, og om alle de rare matrettene som folk laget med erstatningsprodukter for matvarer som ikke var å oppdrive. 
"Høsten 1939 begynte rasjoneringen av sukker og kaffe og det ble problematisk å få tak i mel og melk. Da krigen kom ble matsituasjonen forverret. Det hendte vi fikk kjøpt melk på gårdene, men dette var ulovlig. Brød var det dårlig med for folk hadde ikke mel til å bake av. Kverna i bygda var forseglet og ulovlig å bruke. Men vi brøt forseglingen og malte mel om natten mens en sto utenfor og holdt vakt. De fleste holdt gris og vi gikk rundt på gårdene under potetopptakingen og fikk tak i poteter. Vi spiste potetgrøt, potetsuppe, potetkaker og drakk potetkaffe. Vi laget kaffe av alt mulig og laget te av bær og løv. Smør fantes ikke. Den lille margarinklatten vi fikk tak i blandet vi med grøt som vi smørte på brødskiva når vi hadde brød i huset. Det hendte at vi fikk tak i en sardinboks. Da helte vi oljen fra sardinboksen over brødskiva. Middagsmaten besto ofte av stekte kålrabi med poteter til og vi brukte mye sild som man kunne kjøpe fritt. Jeg syklet inn til Vossevangen og sto i sildekø. Vi fisket i alle vann som fantes, plukket mye bær og det hendte vi fikk tatt ryper i snarer. Saccarin ble brukt som erstatning for sukker. Når noen hadde geburtsdag fikk vi noen hvetekorn av bestefar. Disse tørket vi, malte dem så på en kaffekvern og fikk omsider nok mel til å bake en kake. Eggpulver ble brukt isteden for egg og vi laget krem av skummet melk. Hjemmelaget potetsmel ble blandet med melk som vi kokte opp og vispet til krem når den var blitt kald. Av bryllupsdressen til far sydde mor en flott drakt til konfirmasjonen min. Far hadde kjøpt sko til meg som var minst to nr. for store. Jeg gråt da jeg gikk med dem fordi føttene mine ikke ble større. Jeg så lysere på det da jeg fikk rasjoneringskort så jeg kunne handle nye sko av papir og fiskeskinn. Far dyrket tobakksplanter som han stelte godt med. Ungdommene var med i I.O.G.T. og gikk på møter i Frelsesarmeen. All dans var forbudt, men ulovlig låvedans ble allikevel arrangert."

"Russiske fanger hogg ved i skogen. De tyske fangevokterne så en annen vei når vi kom for å dele med fangene det vi hadde av mat. Til gjengjeld laget russerne ringer til oss av mynter som vi ga dem. Og de laget fugler av tre til oss. Om kvelden 7.mai 1945 kom beskjeden om at det ble fred. Da dro vi til stasjonen og pyntet toget med bjerkeløv"

Comments