Johs. Seland

lagt inn 3. okt. 2016, 23:25 av Bjørn Enes   [ oppdatert 8. okt. 2016, 21:54 ]

dokumenthistorie:

Opptak: 1997-07-30
Intervjuer: A.C.Gogstad
Fotograf: Jostein Saakvitne
Gruppe: Motstandsfolk
Fylke: Vest Agder
Yrke: Sjefredaktør
Tekstresyme: Rolf de Graaf
Johannes Seland (f. 1912) fra Flekkefjord / Kristiansand.  Mangeårig sjefsredaktør i avisen "Fædrelandsvennen" og ordfører for Venstre i flere perioder. Probritisk med militær utdannelse. Opplevde krigsutbruddet mens han var i Berlin, tok seg hjem til Norge og deltok i "Setesdal-felttoget" mot tyskerne.

Etter kapitulasjonen dro han til Farsund og etablerte SOE-organisasjonen: "Cheese", som var en gruppe av nordmenn i krigstjeneste under britisk kommando. Få visste om hverandre. Samarbeid med Hjemmefronten og Milorg ble etablert på slutten av krigen. Opprettet kurervirksomhet over hele Sørlandet, hvor tyskernes aktiviteter ble kartlagt. Samtidig var Seland avisredaktør og fylkessekretær i Nasjonalhjelpen og infiltrerte NS for å få samlet opplysninger som ble videreformidlet direkte til London. 

Måtte gå i dekning i 1942, da han var ettersøkt av Gestapo, kom seg over til Sverige og ble sendt med fly til England, hvor han ble tilknyttet det norske informasjonskontoret i London. 

Opplevde V1 og V2 bombingen i London, og var informasjonsoffiser i Skottland fram til frigjøringen. På spørsmål om det er tid for forsoning med de som var på den gale siden, sier han: 

"Ja! Vi er så få her i landet. Hver fallen er bror og venn", og fortsetter: "Jeg verdsetter kameratskapet og hjelpsomheten mann og mann imellom, men jo fortere vi blir ferdige med krigen i våre sinn desto bedre. Livet og Norgeshistorien skal gå videre. Jeg kjente NS-medlemmer med tilknytning til pressen. De tok sin straff og ble senere ansatt i avisen hvor jeg var redaktør. Tyskerjentenes ulykke skyldes ikke politiske årsaker, men menneskelige følelser, og passive NS-medlemmer skulle ikke vært tiltalt. De var bare å regne som lommerusk!" 

Han legger til: "Selv om mitt standpunkt senere i livet ble mot dødsstraff, mener jeg fortsatt at de som fikk dødsstraff under rettsoppgjøret fortjente dette."

Comments